Menni vagy maradni?

2023.05.21

Mit látunk a választásnál?

Mennyire egyszerű kérdés és mégis mennyire nehezen találjuk meg rá a választ. Honnan tudhatom, hogy jól döntök? 

Szinte hallom a fülemben csengeni a kétkedéseket

 • Mennyi mindent beletettem és most menjek el, aztán más arassa le a babérokat?
 • Mi történik, ha nem nem jön be a másik hely?
 • Mi történik, ha anyagi bizonytalanságba sodródom?
 • Kockáztassam az anyagi biztonságom valami bizonytalanért?
 • Mi lesz 5-10 év múlva?
 • És ha nem lesz jó a közösség?
 • Teljesen új területre menjek?

Valahogy nagyon előre szaladunk az időben és minden olyan félelmet beleteszünk ebbe a döntésbe, amely úgy működik, mint a satufék. Onnan aztán egy tapodtat se előre. De még hátra sem.

Hogy mi van a másik oldalon? A vágyak. Mindaz, amit vélünk attól várni, ami előttünk van. Ettől pedig mindennek a negatív oldalát látjuk a mostani helyzetünkben.

Máshol sokkal jobban értékelnének!
Máshol tiszteletben tartanák a magánéletem!
Máshol sokkal jobban megbecsülnének!
Máshol sokkal kreatívabb lehetnék!
Máshol nagyobb szabadságot kaphatnék!
Máshol jobban tudnék kapcsolódni!
Máshol besüt a nap....

Libikóka - merre dőlünk?

Érdekes lehetne a mérleg két oldalát összehasonlítani. Gondolnánk. Aztán mikor a két oldal listája összeállt, sokáig megy a libikóka. Mert amíg az egyiket nem tudjuk elengedni, ahol ott a biztonság, kiszámíthatóság, addig a másikhoz nem tudunk közelebb kerülni, mert a minden lehetősége mellett ott sorakozik a számtalan bizonytalanság. Toporgunk. Hosszú ideig toporgunk.

Aztán hirtelen történik valami, ami kibillent az egyensúlyból. És hirtelen annyira világosan és tisztán látszik a döntés iránya, hogy magunk is meglepődünk. Történik valami, amitől hirtelen minden átértékelődik – fel- és leértékelődik. Jellemzően valamilyen veszteség indítja el a folyamatot. És ekkor érezzük azt, hogy valami olyat veszíthetünk az egyik oldalon, ami számunkra érték, vagy olyan értéket kaphatunk a másikon, amelyet különlegesen értékesnek tartunk.

De vajon melyik oldalra billen a mérleg nyelve? Ami érdekes, hogy az új helyzet teljesen váratlan megoldásokat hoz. Olyanokat, amelyekre egyáltalán nem gondoltunk korábban. Mindenkinél más felé billen a mérleg. Attól függően, hogy hogyan dolgozza fel a váratlan eseményt, hogyan vonja le a konklúziókat, születnek teljesen eltérő megoldások. Mindezek függvényében lépegetünk vissza vagy előre.

Menni vagy maradni?

Menni vagy maradni? Vissza vagy előre? Milyen érdekes. Vajon megadjuk-e magunknak azt a lehetőséget, hogy többek legyünk? Erről szól a menni vagy maradni kérdés is. 

Merünk-e többek lenni? Vállalni azt, hogy olykor lesznek nehezebb napok. Járatlan és nem ismert helyekre tévedhetünk. Vállaljuk-e azt, hogy újra és újra gondoljuk a lehetőségeinket? Vállaljuk-e azt, hogy olykor újra tévedünk? Vállaljuk-e azt, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk?

Menni vagy maradni? Vannak helyzetek, amikor van lehetőségünk dönteni. 

Úgy dönthetek, hogy maradok és úgy is dönthetek, hogy megyek.

Mindkettő döntés a sajátom. Ha maradok, akkor én nem csak a megszokott dolgok mellett döntök, hanem elfogadom azt is, ami negatívan hat rám. Ha úgy döntök, hogy megyek, akkor nem csak a lehetőség mellett döntök, hanem elfogadom, hogy bármi is megtörténhet. El tudom ezt fogadni? Ez a legnagyobb kérdés!

Egyik oldalon is bármi megtörténhet és a másik oldalon is bármi megtörténhet. Az egyik döntésnél is nézhetem a pozitív szempontokat, hátra hagyva a negatívat, és a másik oldalon is nézhetem a pozitívat, hátrahagyva a negatívat.

Ami azonban örök fogságban tart, az a félelem a rossz döntéstől. Fogság, ez az érzése a döntésképtelenségnek. Szabadság. Ez az érzése annak, amikor döntésre jutunk.

Ahhoz, hogy beinduljon a változás, érdemes a következő kérdéseket körbe járni:  

 • Mi az, ami miatt azt érzem, nem tudok illeszkedni?
 • Milyenné szeretnék válni és ehhez milyen döntéseket kell meghoznom?
 • Milyen tartalék lehetőségeim vannak a nehezebb időszakokra?
 • Kik azok, akik tudnak segíteni a változásban?
 • Mi az, ami a belső erőmet adja ahhoz, hogy végig csináljam?
-

Mi a titok?

Néha azt kívánjuk, hogy jöjjön valaki és mondja meg merre van az előre. Olykor pedig a pokolba tudjuk kívánni azokat, aki tele vannak mindent tudó ötletekkel. 

A változási folyamat attól különleges, hogy sokszor teljesen egyértelműen tudjuk mi lenne a helyes út. Mégis annyi minden köt a jelenlegi helyzethez, hogy azt nagyon nehéz elengedni. Nem rossz, nem hiba, nem elesettség, nem lustaság, nem szégyellnivaló ez az állapot. Ez egy folyamat, amelyben meg kell érnie a döntésnek. Minél mélyebbek a kötődések, minél mélyebbek a kétségek, annál nehezebben mondjuk ki azt, hogy 

ITT A VÉGE!

Talán az is a gond, hogy végletekben gondolkodunk egy-egy döntésnél. És talán itt van a legnagyobb titok. Amit nagyon nehéz látni ebben az elakadásban, az az hogy

 1. mindig valaminek vége felé haladunk, így mindennek, aminek volt eleje, vége is lesz,
 2. mindig meg fogjuk haladni a mostani problémát. Nem az idő miatt, hanem mindig lesz egy fontosabb, egy aktuálisabb kérdés, ami elvonja a figyelmünket. Ezért változnak meg a témával kapcsolatos prioritásaink.
 3. ahogy belépünk egy új életfázisba, az új helyzet át fogja rendezni a környezetünket, így a problémáinkat és a viszonyulásunkat is. Mindenben.

Amit érdemes megtanulni a változásról, a döntésekről, az ez a 3 kulcs pont.