VÁLTOZÁSI KÉPESSÉG ÉPÍTÉSE

Portfólió


Ha változás előtt állsz és úgy érzed
 • nincs tapasztalatod, hogy hogyan érdemes felkészíteni a szervezetet a változásra,
 • nincs módszered a változási stratégia és tervek kiépítésére, 
 • a szervezet ellenáll a változásnak, belső viszályok törik meg a mindennapi működést,
 • az új célokhoz új vezetési modell és működési folyamatok kiépítésére van szükséged,

akkor az alábbi fejlesztési modellek mentén tudunk együtt gondolkodni. 

Képességépítés
Szupervízió

Interim változásvezetés

Miért érdemes tudatosan felépíteni a változási stratégiát?

A fejlesztési programok közel 80%-a nem veszi figyelembe a szervezeti kultúra, a szervezeti életciklus, a generációs kihívások, a változások által generált konfliktusok lehetséges hatásait. Az újonnan bevezetett módszerek, megoldások, eszközök jellemzően a régi szervezeti modellhez igazodnak, így a szervezetek a fejlesztések ellenére  vissza-vissza csúsznak a régi rutinokba.

Az elindított fejlesztési programok több, mint 70%-a a jelenlegi problémák megoldására fókuszálnak, ezért a fejlesztések mentén hosszú távra bebetonozzák a szervezetbe az alap problémát. 

A fejlesztési programok legalább 65%-nál nem dolgozzák fel a tapasztalatokat, vagy a feldolgozott tapasztalatokat nem veszik figyelembe az új fejlesztési programoknál. Ezért a szervezetek újra és újra belefutnak ugyanazon kivitelezési hibákba és nem tudják megugorni saját kritikus küszöbüket. 

A változási stratégia kidolgozása és a kapcsolódó monitoring alkalmazása ezen hiányosságokat igyekszik kiküszöbölni. A változási stratégia célja, hogy kézzel foghatóvá váljon mindenki számára a változás iránya és lépései, azok kockázatai, a szükséges erőforrások, a szervezeti érdekek és értékek.  Ez a stratégia biztos alapja lehet már a majdani döntési helyzeteknek, a transzparens kommunikáció és a szervezeti bizalom kiépítésének.

Miben segít, ha tudatosan építed fel a változás folyamatát?

abban, hogy

ne csússz vissza a régi rutinokba,

megtaláld a jövőbeni kihívásokra a válaszokat,

megugord a jelenlegi elakadási pontokat.

Miért érdemes szupervízióban ránézni a vezetési modelledre?

Amikor vezetői pozícióba lépsz, megváltoznak irányodba a visszajelzések. Ha nehezebb terepen vagy és súlyos döntéseket is meg kell hoznod, amelyek miatt konfliktusok is kialakulnak körülötted, akkor egyre óvatosabban adnak az emberek visszajelzést. Egyre jobban fogy a valós és objektív információáramlás irányodba. Ezért lassan elveszíted a kapcsolatod a szervezet valódi működésével.  

Mindez azt is jelenti, hogy a döntéseidnél, döntési helyzetekben egyre jobban magadra maradsz - visszajelzések, visszacsatolások nélkül. Pedig a jó döntésekhez létkérdés az objektív információ és persze az is, hogy legyen kivel megosztani az azzal kapcsolatos vezetői dilemmákat.

A szupervízió abban segít, hogy újra lásd a vezetési modelled hatásait és határait, a fejlesztendő területeket.

Honnan tudod, hogy a megfelelő módszert és embert választod?

Én nagyon sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy új megoldásokat kellett találnom, amelyekre korábban nem voltak kész válaszok. Nem csak magam számára, hanem annak a csapatnak, akikkel együtt dolgoztam. Így amikor én segítséget, fejlesztő szakembert kerestem a továbblépéshez, én ezt kerestem: 

 • legyen tapasztalata, legyen rálátása a vezetési kérdésekre, 
 • legyen megélése a változásokban,
 • lásson perspektívákban,
 • a beszélgetések során érezzem, hogy biztonságban vagyok,
 • tudjon olyan olyan irányokat mutatni, amelyek túlmutatnak a jelenlegi képességeimen,
 • azt érezzem, hogy tudok kérdezni és a válaszaim elfogdást nyernek, és végül
 • elég türelmes a próbálkozásaimhoz és elég tudatos a visszajelzésekben.

Én ezt kerestem anno. Én ebben a szakmaiságban éreztem jól magam, ezért lett ilyen  az én változásvezetési munkamódszerem is. Kicsit olyan, mint amikor leülsz egy jó kávé mellé valakivel beszélgetni és amikor felálltok, azt érzed, megvan a lendület, megvan az inspiráció, magvan a megoldás.

Azt gondolom akkor választod a jó szakembert és a jó módszert, ha képes vagy rábízni magad az emberre és a folyamatra, és azt érzed, hogy több leszel a közös munka által.

Mit nyersz és mit veszítesz a változási folyamatban?

Ha belefogsz egy változási programba, biztos lesznek olyan elvek, kapcsolatok, megoldások, amelyeket fel kell adnod, hogy tovább tudj lépni. Ez elkerülhetetlen. Azt szeretném, hogy lásd, lesznek nagyon nehéz pillanatok és döntések, amikor meginognak olyan alapelvek, amelyek eddig a működésed kulcs pontjait jelentették. És egészen addig nem is fogsz tudni tovább lépni, változni, amíg a fajsúlyos kérdésekben el nem jutsz a döntésig. 

És akkor eljön egy fordulópont. Olyan lesz, mintha kinyílna a világ. Lesz energiád, erőd megtenni az új lépéseket, képes leszel újra kapcsolódni, inspirálni az embereket, hatni a környezetedre. Azzal, hogy ott vagy.

  Nem kell veszítened, de megfontolandó, hogy mit szeretnél nyerni.

Ha szeretnél többet tudni a szakmai eszközeimről és módszereimről, mire építkezem és hogyan dolgozom, akkor a Rólam fülön tudsz tájékozódni.

Ahogy dolgozom (werk-videók)